Kako doseči čim boljšo energetsko učinkovitost vašega doma?

Energetska učinkovitost doma se lahko poveča. Z optimizacijo učinkovitosti doma lahko prihranimo do 80%. S tem ne zmanjšamo le stroškov ogrevanja in hlajenja vendar povečamo tudi kakovost bivanja in poskrbimo za zdravje.

Načini s katerimi lahko prihranimo niso vedno pogojeni z visoko začetno investicijo. Prihranimo lahko tudi na več načinov kateri ne zahtevajo investicije. Za primer bi uporabil zmanjševanje temperature v prostoru le za eno stopinjo. To nam na sezono lahko pomeni do sedem odstotkov manjše ogrevalne stroške. Poleg zmanjševanja temperature v celotnem domu lahko selekcioniramo prostore in nastavimo temperaturo za vsak prostor posebaj. Na primer: v prostorih kjer se veliko zadržujemo naj bo temperatura bivalna (ponavadi okoli 21 stopinj celzija), v prostorih kateri pa niso veliko v uporabi kot na primer hodniki, shrambe ipd. Je priporočljivo temperaturo nastaviti vsaj do 5 stopinj razlike z glavno bivalno temperaturo. Po potrebi zamenjajte dobavitelja plina ali elektrike.

Poleg izbire pravilnega ponudnika električne energije in dobavitelja plina uporabljajte cenejši tok. Če imate možnost cenejšega toka to upoštevajte ko boste prali in sušili perilo. To je le nekaj nasvetov z katerimi lahko že veliko prihranimo. Načini pri katerih se pa zmanjševanje stroškov najbolj pozna so pa seveda pogojeni z denarno investicijo. Najbolj učinkovita metoda doseganja energetske učinkovitosti v vašem domu je nova in dobra izolacija. Dobra izolacija hiše vam lahko zmanjša stroške tudi do 50% vendar je od tega odvisno več dejavnikov. Menjava oken je tudi zelo dober način izboljšanja izolativnosti hiše. Okna katera imajo vgrajena varčna stekla in so večslojna lahko poskrbijo za zmanjšanje stroškov tudi do 20 %. Investicija katera vam bo zmanjšala stroške ogrevanja je menjava zastarelega načina ogrevanja. Najbolj pogoste investicije dandanes so izvedene proti nakupu toplotne črpalke (5 nasvetov za nakup in montažo toplotne črpalke), saj je energetska učinkovitost daleč najvišja. Začetna investicija je odvisna od velikosti vašega doma, izolacije in mnogo drugih dejavnikov, vendar so ponavadi investicije od 4.000 do 10.000 evrov.

Ponavadi ko kupujemo toplotno črpalko zaprosimo za povratna sredstva na eko skladu saj nam to lahko začetno investicijo zmanjša tudi do 1.500 evrov. Strokovnjaki so ugotovili da je ogrevanje z toplotno črpalko lahko tudi do 60% cenejše kot pri peči na kurilno olje. Največji prihranek se pozna pri hišah katere so bile zgrajene 30 ali več let nazaj saj že samo z zamenjavo izolacije in oken lahko dosežemo tudi do trikrat manšje stroške ogrevanja in hlajenja.

2018-03-26T19:49:55+02:0024th februar, 2018|Nekategorizirano|