Prva specializirana trgovina za hlajenje, ogrevanje in prezračevanje. Z vami že 9 let!

Vlaga v prostoru

Čas branja: 3 min 19.04.2023 Napisal: Montair™
Vlaga v prostoru

Kako se znebiti vlage v svojem domu?

Katere naprave uporabiti za odstranjevanje vlage v prostorih? Vse o tem v tokratnem članku.

Kazalo vsebine:

  1. Kako se vlage lahko znebimo?
  2. Najboljša rešitev — razvlažilec zraka
  3. Prednosti razvlažilca zraka

Nepredušnost novodobnih hiš je razlog za nastajanje vlage in plesni.

Ne boste verjeli, a najpogostejši razlog nastajanja vlage in plesni v novodobnih hišah je predobra izolacija. Sicer s tem ni nič narobe, saj bi seveda želeli hišo čim bolje izolirati in tako zmanjšati porabo grelne energije.

A zaradi predobre izolacije, v katero spada tudi tesnjenje oken, se ponavadi na oknih začne pojavljati kondenzacija. To se opazi na notranji strani oken v obliki vlage oz. vodnih kapljic. Razlog tiči v sami nepredušnosti hiše, saj se hiša, ki ima vgrajena PVC okna ne zrači več tako dobro kot ko ste imeli lesena okna. Les kot izolator sicer ni najboljši, je pa prepusten. Ker smo v dobi inovativnih rešitev izolacije in zmanjševanja stroškov ogrevanja, smo začeli uporabljati umetne materiale, ki imajo višjo stopnjo izolativnosti.

Kako se vlage lahko znebimo?

Vlage se lahko znebimo na vrsto načinov. Najlažji način je seveda s konstantim prezračevanjem doma. Pri tem v intervalih hišo zračimo okoli 5 do 10 min. V tem času se zrak v vašem domu zamenja, zatohel in vlažen zrak pa izpodrine ter ga zamenja svež zunanji zrak. Precej dražja in bolj zahtevna rešitev je nakup prezračevalnega sistema oz. prezračevalne naprave. Ta način bo hiši konstanto dovajal svež zrak in odstranjeval slabega. Prednost tovrstnega prezračevanja je minimalna temperaturna izguba in nenehno menjanje prostorskega zraka. Slaba plat pri vgrajenem sistemu prezračevanja je obširen poseg v hišo, pri katerem je potrebno glavno enoto montirati nekje pri zunanji steni in nato speljati cevi po celotnem objektu, pri katerem je potrebno delati veliko prebojev čez steno.

Najboljša rešitev — razvlažilec zraka

Vlaga v prostoru

Razvlažilec zraka — odstranjevanje vlage v domu.

Idealna rešitev za odstranitev in nenehno nadziranje procenta vlage v vašem domu je razvlažilec zraka. Tovrstna naprava vlago nenehno vleče iz prostorskega zraka ter jo shrani v zalogovniku velikosti od 10–20 litrov. To zadošča za količino odstranjene vode, ki lahko občutno spremeni občutek in odstotek vlage v prostoru. Zalogovnik izpraznimo in nadaljujemo z odstranjevanjem vlage iz zraka.

Prednosti razvlažilca zraka

Velika prednost razvlažilca zraka pred ročnim zračenjem je ta, da lahko na odstotek natančno nadziramo nivo vlage v prostoru. Ko razvlažilec prižgemo, nastavimo želeno vrednost vlage v zraku, pritisnemo “start” ter ga pustimo, da deluje. Senzorji v zalogovniku vode izklopijo napravo in nam sporočijo, ko je zalogovnik vode poln. Razvlažilec vlage se ponaša z tihim načinom delovanja, kar pomeni da lahko brez težav postavite napravo v dnevno sobo in nemoteno gledate televizijo ali se družite z prijatelji. Tihi način nam tudi omogoča uporabo v spalnih prostorih saj je povsem nemoteč. Razvlažilec zraka lahko naročite pri zaupanja vrednem distributerju naprav Pravaklima.

Zaključek

Naprave, ki vplivajo na zrak v vašem domu so zelo pomembne v današnjih časih saj vplivajo na udobje in vsesplošno zdravje v vašem domu. Pogledali smo si, katere naprave uporabiti za odstranjevanje prekomerne vlage iz zraka.

Klimatske naprave Cooper & Hunter Klimatske naprave Daikin - Toplotne črpalke Daikin IR paneli Ecosun Klimatske naprave Gree Klimatske naprave Hisense Klimatske naprave LG - Toplotne črpalke LG Klimatske naprave Mitsubishi Electric - Toplotne črpalke Mitsubishi Electric Klimatske naprave Panasonic Klimatske naprave Samsung - Toplotne črpalke Samsung Klimatske naprave Toshiba

Ne veste, katero napravo izbrati?

Brez skrbi, strokovno svetovanje po meri!

Kontaktirajte nas
×